städprodukter

Sommarstädning

Jag hoppas att ni alla har det bra där hemma. Nu när det fina vädret har försvunnit och möjligheterna att resa bort är begränsade kryper sig känslan på att jag verkligen borde göra en storstädning här hemma. Storstädning är nog bland det tråkigaste som finns, även om det naturligtvis känns skönt efteråt. Hur motiverar jag mig till det? Det gör jag helt enkelt inte, utan jag ringer istället och beställer en grundlig städning av Damaju Städ ;).

Om inte så är fallet dyker jag djupt ner i mina kemikunskaper för att fina motivationen. Förenklat kan jag säga att en människas mående styrs av tre olika hormoner; dopamin, serotonin och endorfiner. Det är en mycket komplicerad process där dessa samverkar med olika delar av vårt nervsystem, som det fortfarande forskas en hel del på. Klart är i alla fall att dessa hormoner även är kopplat till minnet. Om vi t.ex. känner lycka efter att vi har städat lär sig kroppen att vi blir lyckliga av städning. Detta är dessvärre samma scenario när vi blir beroende av olika saker och då kommer välbehaget mycket fortare, och därmed väljer vi det istället för städning. Klart är även att dessa snabba kickar även tar slut snabbt, och då måste vi återigen söka dem. För att nå en längre och djupare lyckokänsla måste vi faktiskt först ha tråkigt. Vad kan då vara bättre än att rengöra sin lägenhet?

Alltså med detta i minnet, sätter jag igång med att storstäda min lägenhet. Jag delar dock upp arbetet och tar ett rum om dagen. Det är tillräckligt med tid för att ha tillräckligt tråkigt för att få en härligt lång lyckokänsla efteråt. Den kan faktist vara i flera dagar. På detta vis kan alltså min lilla tvårummare skapa mig total lycka i en hel vecka, förutom några downperioder under själva städarbetet. När jag har röjt upp och fejat i ett rum passar jag även på att möblera om i det. Det behöver inte vara mycket, utan det kan räcka med att flytta runt på prydnadssaker eller kanske ta fram några nya från garderoben. När det är klar sätter jag mig ner och njuter av en sherry. En kall sherry är den perfekta drycken efter en storstädning. Jisses, vad gott och jösses vad jag känner mig lycklig i den stunden.

Nej, nu måste jag kila iväg och storstäda köket. Jag längtar redan efter den totala lyckokänslan som infinner sig om några timmar. Det är bara så underbart när dopamin, serotonin och endorfiner blandar sig med en torr sherry i ett helt fräscht nystädat rum.

Ha det fint i sommar!

Robban the blogger